KÖYÜMÜZ

TARİHİ:

Anbarcık köyünün ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemekle beraber; Alparslanın komutanlarından Afşın bey komutasında anadoluya akın yapan selçuklu kuvvetlerinin köyün bulunduğu jeopolitik konum nedeniyle burada bir karakol kurduğu ve ilk yerleşimin köyün karşısında bulunan Dülberler mevkiinde olduğu rivayet olarak bilinmektedir. Köyün ilk ve bilinen adı TÜRK'tür. Yakın zamana kadar Türk olarak anılmış; ancak Elmalı ve Korkuteli yöresinde ortaya çıkan kıtlık nedeniyle köye gelen halka şu anda köyün kurulu olduğu buğday anbarından zahire verildiği için zamanla adı Anbarcık'a dönüşmüştür. 1952 yılında köyün ismi resmen Anbarcık olarak değiştirilmiştir. Köy şimdiki bulunduğu yere akrep istilası sonucu taşınmıştır.

NÜFUS:

Köyün nüfusu 2007 yılı kesinleşmiş nüfus sayımına göre 547 görünmekle birlikte bu şu anda köyde ikamet eden gerçek nüfusu yansıtmamaktadır. Çünkü nüfus sayımı yapıldığı sırada köy halkının büyük bir kesimi Aydın'ın Söke ilçesi ve Antalya'nın Finike ilçesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmakta olduğu için nüfus bu kadar az görünmektedir. Oysa köyümüzde şu anda 213 hanede 1100'ü aşkın nüfus yaşamaktadır. Ayrıca köyden Çavdır, Gölhisar, Elmalı, Finike Tefenni ilçeleriyle Burdur, Denizli ve Antalya il merkezlerinde de iki binin üzerinde köylümüz yerleşik olarak yaşamaktadır. Köyümüzde bir İlköğretim okulu mevcut olup 6.sınıftan itibaren öğrenciler Kozağaç kasabasındaki ilköğretim okuluna taşımalı olarak gitmekte ve eğitim görmektedir. Köyde okur yazar oranı yetişkinler içinde %100 dür.

ULAŞIM :

Anbarcık köyü Çavdır ilçe merkezine 13 Km. uzaklıkta olup ilçeye asfalt yolla bağlıdır. Köyden ilçeye her gün iki minibüsle ulaşılmaktadır. Köy ham kara yolu ile Çobansa köyünden Fethiye ve Küçüklü köyünden Korkuteli ilçelerine bağlıdır. Köyde otomatik bir telefon santralı mevcuttur.

SAĞLIK :

Köyde bir adet Sağlık Evi olup bir Ebe-Hemşire personeli vardır. Halk sağlık ihtiyaçlarını Kozağaç kasabasındaki sağlık ocağı yada Çavdır İlçe Sağlık Merkezi ile Gölhisar Devlet Hastanesinden karşılamaktadır.

EKONOMİ :

Köy ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Daha önceki yıllarda Antalya, Aydın, Muğla ve Denizli illerine yapılan mevsimlik işçi göçü son yıllarda azalma göstermiştir. Buna mukabil özellikle �Celep� tabir edilen hayvan alım satımı hızlı bir gelişme göstermiştir. Köyde hali hazırda 264 sığır, 60-70 tek tırnaklı ve 2700 küçükbaş hayvan mevcuttur. Köy arazilerinin sulanabilir olmaması nedeniyle tarla ziraatı genelde Buğday, Arpa , Nohut ve Anason ekimine dayalıdır. Arazi içerisinde su olan vatandaşlarımız sebze tarımı da yapmaktadır.

Hiç yorum yok: